Pers

5 december 2011

Quote van de maand

"Wat mij betreft is dit het beste wat ons de laatste jaren in de shop is overkomen!"

Otto Klok van Schimmel Tankstations startte anderhalf jaar geleden met de verkoop van flesjes vers geperst sinaasappelsap. Hij noemt dit de beste investering van de laatste tien jaar: "Zo'n fantastische versbeleving, die perfect aansluit op de Délifrance-bakery: in mijn ogen is er geen andere manier van versbeleving die zo puur en eerlijk is. De omzet heeft ons zeer verbaasd en doet ons nog steeds versteld staan." SWO De Splinter is naar aanleiding van de positieve ervaringen van Schimmel Tankstations begonnen met het testen van deze tapservice van verse jus d'orange.

Pompshop november, p. 6.
 (www.pompshop.com)

Voedingscentrum:
Groente en fruit gezond, ook voor rokers

Het dagelijks eten van twee ons groente en twee keer fruit is gezond. Het beschermt vooral tegen hart- en vaatziekten, verhoogde bloeddruk en overgewicht, ook bij rokers. Ook beschermen groente en fruit waarschijnlijk tegen sommige vormen van kanker. Dat blijkt eens te meer uit een groot Europees onderzoek waarbij ook het RIVM betrokken is. Mensen die veel groente en fruit eten, hebben minder kans op het krijgen van dikkedarmkanker. Roken doet dit effect overigens teniet. Rokers die groente en fruit eten hebben zelfs een wat grotere kans op het ontwikkelen van dikkedarmkanker. Toch zijn de voordelen van groente en fruit voor rokers nog altijd veel groter.

Dagelijks twee ons groente, twee keer fruit. Het Voedingscentrum-advies blijft overeind voor iedereen, dus ook voor rokers. Het RIVM heeft in het kader van een grote Europese studie gevonden dat rokers die groente én fruit eten een hogere kans hebben op dikkedarmkanker dan rokers die geen groente en fruit eten. Maar daarbij zijn er ook voor rokers talloze voordelen van het eten van groente en fruit: het kan hart- en vaatziekten helpen voorkomen, het verlaagt de bloeddruk en dankzij de vezels en de weinige calorieën helpen groente en fruit je op gewicht te blijven. Stoppen met roken is uiteraard nog beter voor je gezondheid.

Dikkedarmkanker

Voor niet-rokers werd er een enorm positief effect gevonden van het eten van groente en fruit op de kans op dikkedarmkanker. Mensen die 400 gram of meer groente en fruit per dag zeiden te eten, blijken minder kans te hebben op het krijgen van dikkedarmkanker dan mensen die 220 gram of minder eten. Dikkedarmkanker is een van de meest voorkomende vormen van kanker. In het verleden werden al positieve effecten gevonden van groente en fruit op de kans op kanker in het hoofd-hals-gebied, de slokdarm en de maag, maar het definitieve bewijs daarvoor is nog niet geleverd. 

Publicatiedatum: 17-4-2009

 

 

MILAAN – Het eten van verse sinaasappels is gezonder dan het slikken van vitamine C-tabletten. Dat blijkt uit onderzoek van wetenschappers van de Universiteit in Milaan in Italië.

De onderzoekers onder leiding van Serena Guarnieri ontwierpen een simpele test. Ze deelden proefpersonen in drie groepen in. De eerste groep kreeg verse sinaasappelsap te drinken, de tweede groep water met een oplossing van vitamine C en de laatste groep kreeg suikerwater te verwerken. Het sinaasappelsap en het vitaminerijke water bevatten 150 milligram aan vitamine C. Uit bloedonderzoek 3 en 24 uur na het drinken bleken de vitaminewaarden bij de proefpersonen uit de eerste twee groepen gestegen. Vervolgens werden de bloedmonsters bloot gesteld aan stof die schade aan dna kan veroorzaken. 

Zoals verwacht bood het suikerwater geen bescherming tegen deze schadelijke stof, maar ook het vitaminewater had geen invloed. Daarentegen was er aantoonbaar minder schade in de bloedmonsters van de mensen die sinaasappelsap hadden gedronken. Deskundigen noemen het een belangrijke waarneming. Klaarblijkelijk is niet alleen vitamine C als bescherming van de gezondheid in mensen van belang maar meerdere componenten in het fruit die elkaar beïnvloeden.

de Telegraaf 05-05-2007: Van onze redactie wetenschap

 

Een glas sinaasappelsap en daar gaan we weer !

We wisten al dat sinaasappelsap veel vitamine C bevat… Maar viel nog te bewijzen dat al die vitamine C ook rechtstreeks en kwantitatief door het lichaam kon benut worden. Dat is nu ook gebeurd!

Een glas sinaasappelsap levert gemiddeld 100 mg vitamine C, hetzij 85 % van de aanbevolen dagelijkse aanbreng. Maar soms is er wel een verschil tussen wat in het glas zit en wat in het bloed terechtkomt…

Een glas is goed, twee glazen …is nog beter !

Spaanse en Amerikaanse vorsers hebben de biologische beschikbaarheid onderzocht van vitamine C (dat wil zeggen het gedeelte van de ingenomen vitamine C dat werkelijk beschikbaar is voor het lichaam) in sinaasappelsap en de invloed ervan op de concentraties in het bloed van vitamine C, alsook de antioxiderende kenmerken ervan, via bepaling van een marker van de oxidatie (8-epi-prostaglandine F2 (8-epi-PGF2)). 

Gedurende 14 dagen hebben 6 mannen en 6 vrouwen 500 ml vers geperst sinaasappelsap gedronken wat overeenkomt met een gemiddelde aanbreng van 250 mg vitamine C per dag. Na inname van een enkele dosis de eerste dag werd het verbruik vervolgens verdeeld tussen twee consumpties, een glas 's morgens en een glas 's avonds. Bloedstalen werden afgenomen om het uur gedurende 6 uren de eerste, zevende en veertiende dag van het onderzoek.

Een politiek die vruchten afwerpt

In het begin van het onderzoek hadden de vrouwen een betere status van vitamine C dan de mannen (56,4 µmol/l tegenover 44,3 µmol/l), zoals ook al in andere studies werd aangetoond. 
Logischerwijze lag ook de oxidatiemarker duidelijk hoger bij de mannen in vergelijking met het zwakke geslacht : 249,6 µmol/l tegenover177 µmol/l. 

Vanaf de eerste dag werd het drinken van het sap gevolgd door een significante stijging van de concentratie vitamine C in het bloed na 3 uur bij beide seksen. Die verbetering hield aan gedurende heel het verloop van het onderzoek en betrof eveneens (nog meer bij rokers) de marker van de celoxidatie zoals aangetoond door de gemiddelde daling met 20 % van het 8-epi-PGF2 in het bloed van de vrijwilligers. 

Is een glas sinaasappelsap goed voor de gezondheid? Het is in ieder geval duidelijk dat dergelijke dagelijkse gewoonte gevoelig het antioxidatief vermogen van het lichaam verhoogt en dat is goed voor de gezondheid van hart en slagaders en ook bij de strijd tegen kanker.

 

Nicolas Rousseau
Diëtist voedingsdeskundige